Yahya en de 222 afwijzingen en de missie van Bosch film B.V.


 

Onderstaande reportage vormde de aanleiding voor Bosch Film B.V. om in het hele land ontmoetingen te organiseren tussen leerlingen van Mbo-opleidingen en (potentiele) werkgevers. Ik mocht bij één van deze ontmoetingen aanwezig zijn: op 15 juni vond er een ontmoeting plaats tussen leerlingen van het Veiligheid en Defensiecollege van ROC Midden-Nederland en werkgevers uit dezelfde sector. Verhelderend voor studenten, maar zeker ook voor de werkgevers. Sollicitatietips werden uitgewisseld en olv een enthousiaste dramadocente werden korte sollicitatiegesprekken geoefend en dmv over-de-streep-methode werd er interactief gereflecteerd op sollicitatiedilemma’s.

Waar o waar waren de docenten, mentoren, bpv-docenten en/of opleidingscoordinatoren????

Voor een leerzame stage is een sterke driehoek onderwijs-leerling-leerwerkplekbegeleider de sleutel tot succes.

 

Yahya-222
http://www.npo.nl/2doc/26-10-2015/KN_1674208

Yahya is een Nederlandse jongen van Marokkaanse afkomst en valt op zijn 16e voor de verleiding van het snelle geld. Om te ontsnappen aan de criminaliteit gaat hij op zoek naar een leerwerkplek, maar geen werkgever wil hem aannemen. Na twee jaar en tweehonderd sollicitaties heeft hij hoge schulden, maar geen baan. 
Yahya en de 222 afwijzingen is een schrijnend verslag van de zoektocht naar onderwijs en een stageplaats van een Nederlandse jongen met een Marokkaanse achtergrond. Na meer dan 200 sollicitaties heeft Yahya nog steeds geen geschikte stageplek te vinden. Hij loopt tegen een muur van afwijzingen op. Niemand durft het aan met zo’n ‘risico-jongere’. En niet alleen de werkgevers houden de deuren gesloten, ook de opleiding geeft geen thuis. Zonder een werkplek kan Yahya niet naar school en zonder school haalt hij geen startkwalificatie en zonder startkwalificatie krijgt hij geen werk. Als er uiteindelijk één werkgever hem wel de vloer wil laten vegen wordt deze leerwerkplek door de onderwijsinstelling afgewezen en staat Yahya weer met lege handen. Zonder toekomstperspectief en zonder geld. De criminaliteit lokt.

Dan wordt hij via de gemeente Amsterdam uitgenodigd voor een particulier initiatief dat voor risicojongeren als Yahya is bedoeld: Een school waar hij binnen 10 weken een diploma kan halen met een baangarantie. Dolenthousiast meldt hij zich aan, maar het initiatief komt niet van de grond en blijkt uiteindelijk gebakken lucht. De initiatiefneemster verdwijnt van de aardbodem. Twee jaar en 222 afwijzingen verder staat Yahya met inmiddels hoge schulden er opnieuw alleen voor.

Regisseur: Julia van Graevenitz

http://www.boschfilm.nl/filmpage.php?project_id=585

Opbrengst van de ontmoetingen tussen werkgevers en mbo-ers:

geef-me-een-kans

geef-me-een-kans