Picasso


Krabbé zoekt Picasso

http://krabbezoektpicasso.avrotros.nl/
Prachtige serie over een kunstenaar bij wie werk en leven in elkaar overstroomt. Kunst als overleving, als ontdekkingsreis zonder einde naar wat ons mensen drijft, zonder te vergeten zelf mens te zijn en het leven te leven to the max……….mag het een beetje meer Picasso zijn?!

 

Picasso’s nieuwe liefde is ‘La femme qui pleure’ Dora Maar, een surrealistische kunstenares die door Picasso vooral huilend werd afgebeeld. Vanwege haar innerlijke pijn maar ook omdat ze model stond voor de Guernica, Picasso’s iconische meesterwerk over de gruwelijkheden van WO II.

Als in 1936 de Spaanse Burgeroorlog tussen republikeinen en fascisten uitbreekt, spreekt Picasso zich uit tegen Franco en wordt hij benoemd als de directeur van het Prado in Madrid. Vervolgens krijgt hij van de republikeinen de uitnodiging om een anti-Francowerk te maken voor de Wereldtentoonstelling. Het moet een enorm werk worden, dat is duidelijk. Het onderwerp vindt hij als de Baskische stad Guernica wordt platgebombardeerd in april 1937.

Dora & Guernica
Door het onderwerp te personaliseren krijgt hij grip op de materie en er zijn dan ook veel personen en thema’s uit Picasso’s leven in de Guernica terug te vinden. Dora Maar, zijn nieuwe minnares die hij in Parijs ontmoette, fotografeert de totstandkoming van het schilderij. Het schilderij maakt aanvankelijk weinig los, maar zal uiteindelijk uitgroeien tot een van de grootste anti-oorlog-iconen.