De Amerikaanse prinses


NaamloosDe amerikaanse prinses titelpaginaUit het laatste hoofdstuk ‘gedachten bij dit boek’, citeer ik de schrijfster

‘Ik heb al vaak in interviews gezegd dat ik mijn vragen over het leven uitzoek via mijn boeken. Dat was ok deze keer zo. Ik was la langer gefascineerd door het feit dat sommige mensen hun leven vooral laten bepalen door hun verleden – en niet zelden als slachtoffer -, terwijl anderen zich juist laten inspireren door de mogelijkheden die voor hen in het verschiet liggen. In dat kader bewaarde ik al jaren een interview uit 2011 met hoogleraar psychiatrie en psychotherapie Frank Koerselman over wat hij ‘de verwende samenleving’ noemt. volgens hem lijdt de moderne mens aan een teveel aan ijdelheid en een gebrek aan zelfrelativering, en is hij verleerd om op een gezonde manier om te gaan met frustraties en tegenslag: de enige echte voorspeller voor geluk of ongeluk is het vermogen tot omgaan met tegenslag. Degene die het beste kan omgaan met tegenspoed, heeft de meeste voorspoed.

Charles Darwin zei het al: ‘Het is niet de sterkste van de soort die overleeft, het is ook niet de intelligentste die overleeft. Het is die ene die het beste tegen verandering kan.’

Persoonlijk vind ik de levensles die Allene (De Amerikaanse prinses) aan haar stiefzoon Heiner meegeeft een zeer wijze.

(p.206) ‘Het is echt ontzettend stom om wraakgevoelens jegens anderen te hebben. IK DOE HET NIET, het zou mij meer pijn doen dan die ander…..Je MOET, MOET niet altijd meteen het slechtste denken. Ik kan mij dagelijks door mensen beledigd voelen, maar persoonlijk vind ik dat het doem is om niet gewoon vriendelijk over iedereen te denken. Het is een betere karakterinstelling in het leven: wees tolerant… Ik houd van mensen en jij MOET dat ook doen. Het is ook waar dat we vooral van mensen krijgen wat we hun GEVEN. Kijk naar hun goede kwaliteiten en negeer hun fouten, op die maner ben je gelukkiger. Neem anderen zoals ze zijn en ken je zelf…. Als we mensen echt op hun waarde zouden schatten, zouden we maar weinig vrienden overhouden!